Nyåndelighet på frammarsj

Høgstererettsadvokat og antroposof Cato Schiøtz sa noko interessant på Redaksjon 1 på NRK1 her ein kveld i veka. Det var nyåndeligheten som var på agendaen; englar, krystallar og energibaner vart omhyggelig diskutert.

Cato Schiøtz er jo kjent for bl.a å vere open for at Snåsamannens evner er reelle evner. No var det ikkje Snåsamannen som var under lupa denne kvelden, og eg vil ikkje sette han i bås med prinsesse Märtas englar og sådanne. Men høgsterettsadvokaten hadde ei interessant vinkling på kvifor nyåndeligheten blomstrar opp: Kan egoismen som er på oppad i samfunnet vere noko av årsaka? Han meinte og at mange var meir opptekne av sitt eige indre liv, enn naboen som hadde det vondt. Eg trur han traff spikeren på hovudet der.

Her ser eg og parallellar til den ekstreme karismatikken, som er meir opptekene av eigen indre helbredelse og opplevingar med Gud enn medmenneske. Erling Rimehaug, kommentarredaktør i Vårt Land trekker nettopp slike linjer frå nyåndelighet til karismatikk, og til kristenmystisisme. Ein del av desse linjene er utvilsomt interessante. Eg vil ikkje kalle all karismatikk egoistisk. Karismatikken har mykje for seg. Men Guds kraft var aldri meint for einsidig bruk innad i kristne rekker, til sjølvdigging og dyrking av eigne indre prosessar, deriomt gjev det oss kraft til å utføre misjonsbefalina: «Gå ut i all verda».

PÅ LEIT.
Vi menneske er på konstant leiting etter ei meinig med tilærelsen. Men meininga ligg ikkje i å dyrke seg sjølv og sitt eige indre liv. Den ligg i få evighetsperspektiv på tilværet gjennom frelsa, og bety noko for andre menneske.

EGOISME KONTRA SANN ÅNDELIGHET.«Alternativ åndelighet kan bli preget av en egoistisk og fragmentert forbrukerkultur. Da går vi rett inn i hovedstrømmen i et destruktivt samfunn. All åndelighet som ikke tar ansvar for andre, er egoistisk, og dermed heller ikke virkelig åndelighet.» Dette sitatet er frå eit intervju Erling Rimehaug hadde med alternativbevegelsens nestor i Norge, Øyvind Solum for nokre år tilbake. Sitatet gir gjenklang, åndelighet som ikkje tar ansvar for andre er øydeleggande. For å snu det litt mot meg sjølv- alle åndelige opplevelsar som ikkje fører meg til eit liv der mine medmenneskers behov blir viktigare, vil lede meg inn i egoisme. Og egoismen er destruktiv i sin natur. Den øydelegger samfunn, menigheter og fellesskap innanfrå. Sann åndelighet leder derimot til engasjement for andre. Det er nok å ta eit lite djupdykk i evangelia. Jesus er eit glimrande eksempel på sann og ekte åndelighet.

Reklamer

2 kommentarer

  1. Jeg skjønner hva du mener, men samtidig eksisterer det i dag mange mennesker som sliter med vanskelige livsopplevelser og i tillegg ensomhet. Har man det tøft og vanskelig, kan det være vanskelig å få fokus på noen andre. Av og til må man hjelpe seg selv først, hvis man virkelig er langt nede. Men jeg har virkelig tro på det du sier med å få fokus bort fra seg selv ved å hjelpe er bra og at det gagner oss best. Hadde flere hatt dette fokuset, ville vi kanskje hatt færre ensomme og deprimerte i samfunnet vårt.

    Liker

  2. Hei Line, Skjønner kva du siktar til. Sjølvsagt er det tider da folk ikkje klarer å få fokuset bort frå seg sjølv pga f.eks psykisk sjukdom. Eg tenker meir generellt her. På dei som ikkje er sjuke, men møter dei utfordringane livet medfører. Dette temaet er så stort…greier ikkje få alt ned i nokre linjer…MEN: Tenker vi kanskje sjukleggjer normale livsprosessar. Vi er ikkje så flinke å ta vare på kvarandre som medmenneske. Kanskje det og er difor folk søker i så stor grad til det alternative? Dei fleste treng berre nokon som har tid til å bry seg.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s